Regeringen har föreslagit att ge polisen rätt att kroppsvisitera och ta fingeravtryck i samband som de gör en inre utlänningskontroll. Många tunga insatser har gått emot detta förslag av olika anledningar.

Anledningen till att polisen vill göra utlänningskontroll är att utreda om personen i fråga har rätt att vistas i landet. Grundproblemet är att vissa av de personer som får avslag på sin asylansökan väljer att gå under jorden och gå in i ett skuggsamhälle. En del av dessa personer hamnar i kriminella gäng och får försörja sig på småstölder och gå ärenden till de grövre kriminella. Ofta handlar det om att leverera knark till en viss adress eller leverera ett skjutvapen till någon kollega i branschen.

Justitiekanslern, JK, anser att ärendet inte är analyser tillräckligt för att kunna bedömning om det leder till en effektivare återvändning. Justitieombudsmannen, JO, ifrågasätter om syftet uppnås. Röda korset tror att oron och otryggheten kan öka bland människor med utländsk bakgrund. Slutligen anser diskrimineringsombudsmannen, DO, att förslaget måste analyseras djupare innan polisen kan få ökade befogenheter.

Skall detta bli ännu en långbänk i den svenska byråkratin?

För mig är det självklart att polisen skall ha befogenheter att göra kontroller av folks identitet. I synnerhet om de befinner sig i eller i närheten av ett misstänkt objekt. Polisen skall även kroppsvisitera de personer som de kommer i kontakt med. Kan inte personer identifiera sig skall personen föras till polisstation och lämna fingeravtryck och ett aktuellt fotografi. Efter det skall personens identitet klargöras.

Barnombudsmannen är kritisk och menar att fingeravtryck på barn bara får tas om barnet ger sitt samtycke. Men om barnet befinner sig på Medborgarplatsen, utan legitimation, klockan fyra på morgonen med en kniv i ena fickan och knark i andra fickan tycker inte jag att samtycke är nödvändigt.

Att ge poliserna ökade befogenheter är enligt min uppfattning det enda sättet att komma tillrätta med skuggsamhället och den ökande kriminaliteteten i samhället. Vi måste lite på polisen för om vi inte litar på polisen vem skall vi då lite på?

Vi moderater strävar efter ordning och reda och för att komma tillrätta med skuggsamhället, den ökade kriminaliteten och det organiserade tiggeriet måste vi ge polisen de befogenheter de behöver. Om vi ger ett ökat ekonomiskt bidrag och ökande befogenheter till polisen kanske arbetsglädjen återkommer och personalomsättning minskar när dom ser att deras arbete ger resultat.