I morse fick jag kaffet i vrångstrupen när jag i min husarrest satt vid frukostbordet och skannade facebook. Till min fasa läste jag att kommunen och dess fastighetsbolag tycks tveka inför bygget av etapp 5 på Piren. Hur kan kommunen vara tveksam till ett byggprojekt som kommer att locka företag till Piren. Företag som erbjuder arbetstillfällen och som i sin tur ökar våra skatteintäkter i Karlshamns kommun. Och mer skatteintäkter är verkligen något Karlshamn behöver.
Hur tänker man i rådhuset? Man är tveksam att öka antalet arbetstillfällen i kommunen, trots att ett 50-tal lokala företager stödjer bygget på Piren. Men man lägger gladligen 150 miljoner på en skridskobana i Mörrum, 30 miljoner på ett klubbhus i Asarum samt många miljoner på badet i Svängsta. Att satsa på fritid är bra men vi måste även ha jobb i den här kommunen.
Idag har vi en unik möjlighet att sätta Karlshamn på kartan. Vi bygger etapp 5. Ett både vackert och spännande hus som innehåller både arbetsplatser, kultur och restaurang. Läget är fantastiskt. Samtidigt med detta bygger vi havsnära bostäder på Stärnö. Och havsnära är det, närmare havet än ombord på en husbåt kan man nog inte komma. Förövrigt är hela området havsnära.
Det är inte bara Peter Mattisson som känner viss oro för Karlshamns framtid. Även jag känner oroliga vibbar i luften. För att lyckas på framtidens arbetsmarknad måste vi kunna erbjuda arbetsplatser i unika miljöer. Men de som har intresse att flytta hit ställer även höga krav på bostäder. Därför måste vi även utveckla den grenen och erbjuda attraktiva bostäder i havsnära områden, fina lägenheter i den centrala staden och skogstomter för de som vill ha närhet till skog och mark.
Detta kommer den nya generationen kräva.
Skall Karlshamn uppfattas som en kommun i utveckling måste vi satsa på etapp 5 på Piren. Vi måste komma igång med Stärnö sjöstad och vi måste förvalta våra skatteintäkter på ett bättre sätt.