För en tid sedan frågade signaturen Drakenbäck i BLT om vi verkligen behöver bli fler i Karlshamn. Svaret på den frågan blir naturligtvis ”Vilket samhälle vill du leva i Drakenbäck?”
Karlshamn är en liten kommun. Små kommuner med få invånare har ont om pengar. Kommer att bli värre. Har man inga pengar kan man inte utveckla kommunen. Vård, skola och omsorg får stå tillbaka. Likaså blir det ingen utveckling av idrottshallar, teatrar, bostäder eller annan kommunal service.
Vi har helt enkelt för lite skatteunderlag. Det är för få som arbetar och betalar skatt i Karlshamn. Därför måste vi se till att Karlshamn växer, att näringslivet mår bra och invånarna har jobb att gå till.
Små kommuner har ingen framtid och stora kommuner som Stockholm och Göteborg är inte heller bra. Vi måste finna en god medelväg. Själv anser jag att kommuner under 50 000 invånare borde inte finnas. Måste slås ihop med närliggande kommuner för att bli attraktiva och lönsamma. Det betyder att i Blekinge skulle vi kunna jobba med två kommuner, Karlskrona och Ronneby blir Blekinge Öst med ca 90 000 invånare och Karlshamn, Olofström och Sölvesborg blir Blekinge Väst med 55 000 invånare.
Men detta räcker inte. Vi måste bygga attraktiva bostäder som vi kan erbjuda våra invånare. Vi måste ha byggklara tomter avstyckade både till bostäder och till näringsliv. Vi måste se till att vård, skola och omsorg arbetar med hög kvalité och har de resurser de behöver. Vi måste vässa den kommunala organisationen, både på den politikiska sidan som på tjänstemannasidan.
Men framför allt måste vi ha visioner och framtidstro för att lyckats.
Vidare behöver vi samarbeta. Staten måste samarbeta med kommunerna och med de olika regionerna. Närliggande kommuner måste samarbeta med varandra. Det kan gälla större idrottshallar, äventyrsbad, vattenverk, reningsverk, blåljuspersonal, hamnar, travbanor och mycket mycket mer.
Vi måste sluta att skicka fakturan till annan organisation. Som exempel kan nämnas att staten beslutade att vi skulle ta emot 100 000-tals flyktingar. Alla dessa placerades ute i olika kommuner och statsbidrag gavs. Men efter 24 månader drog staten in etableringsbidraget och kommunerna stod med Svarte Petter. Idag är det 100-tals kommuner som går med underskott just på grund av detta statliga beteende.
Vi har mycket att göra och det kommer inte att bli lätt. Vi måste utveckla näringslivet så att fler vill komma hit och starta företag. Vi måste lyckats med en arbetskraftsinvandring så att företagen får tag i rätt personal med rätt kompetens. Vi måste locka unga hemvändare och övertyga dom om att det finns ett gott liv att leva i Karlshamn.
Allt detta går att genomföra. Nu har vi satt vår Vision Karlshamn 50 000! Nu gäller det att sätta mål som pekar mot visionen. Sedan är det blod svett och tårar som gäller.
Vi kanske får gå med små steg men vi går mot rätt håll och vi vet vad målet är. Om vi sedan trivs och mår bra under arbetet kommer de goda resultaten att visa sig. Jag är övertygad om att vi kan klara det!