När jag läst Bengt Olof Dikes insändare i BLT kan jag inte låta bli att skriva några rader.
Om det nu är som du påstår att det pågår en strid mellan Karlshamns kommunrevisorer och KAFAB, Karlshamnsfastigheter, så ställer jag frågan ”Vad då strid? ”
Jag var med och fattade beslutet att bygga etapp 5 på Piren. Jag satt i KAFAB:s styrelse och efter många och långa diskussioner fattade vi beslut om att bygga etapp 5. Detta beslut är jag stolt över.
Jag är stolt över att Karlshamns kommun och KAFAB höjde blicken ovan horisonten och beslutade att bygga för att i framtiden kunna erbjuda näringslivet 700 arbetsplatser på Piren. Det kallar jag strategiska beslut och så skall en styrelse jobba, gäller både en bolagsstyrelse och en kommunstyrelse. Vi vill se mer strategiska beslut av kommunstyrelsen! Den dagliga verkligheten kan delegeras till nämnderna.
Det är klart att det blev många vackra ord, visionära löften och leenden på våra läppar, när vi presenterade Piren etapp 5. Fattas bara annat. Vissa kallar det positivt tänkande!
Jag är inte orolig för etapp 5. Jag är övertygad att varje kvm kommer att vara uthyrd inom några år. Sen om det tar tre eller fem är det ingen som vet. Men det jag vet är att om något företag ringer kommunen och frågar om vi har kontorsyta blir svaret::: JA – Vi har fina lokaler!
För det är just den här ytan som gör att företag kan flytta till Karlshamn. Att företag kan expandera och anställa. En del av oss kallar det utveckling.
Det finns alltid människor som går före, som vill gå före och bryta isen. Ibland kallar vi dom entreprenörer. Människor som satsar både kapital och tid på idéer som dom tror på. Vissa av dessa människor är uppfinnare, ja till och med genier inom sina områden. De är dom här människorna som går före och driver fram utveckling.
Sen är det naturligtvis så att ibland kommer ett bakslag. Idén höll inte. Det kom fram andra produkter på marknaden som gjorde att vår idé föll. Men hur det än går skall vi vara rädda om de som vill gå före, både i skolan och i näringslivet.
Sammanfattningsvis kan jag säga att jag inte är orolig för etapp 5 på Piren. Jag är stolt att jag var med att fatta beslutet. Kommer att bli en succé om några år.
Nej, då är jag mer orolig för Isabella Lövin och hennes tokiga påhitt. Jag har även en viss oro över Stefan Löfvens förmåga att leda landet. På lokal nivå är jag orolig för de hundratals miljoner kronor vi lägger till en isyta i Mörrum. De 30 miljoner till klubbhus i Asarum. Sen har vi blivit drabbade av läckage i Väggabassängen för 50 miljoner. Torgpaviljongen kommer att kosta över 30 miljoner. Slutligen känner jag på mig att många miljoner kommer att läggas på utomhusbassängen i Svängsta.
Det börjar bli många miljoner nu så jag vore tacksam om kommunalrådet lugnade ner sig lite. Men när det gäller Piren etapp 5 står jag till 100% bakom honom. Det är det bästa beslut vi någonsin tagit och det kommer visa sig med tiden.
Sen är det ju alltid så att myntet har två sidor. Det finns entreprenörer och sen finns det revisorer. Den ena gruppen vill framåt, utåt, uppåt, den andra gruppen vill ta det lite lugnare, räkna, utreda och sova på saken. Under tiden har tåget gått.
Vi är naturligtvis beroende av båda dessa människor. Vi kan inte springa på alla bollar. Det gäller att springa på rätt boll. När det gäller etapp 5 på Piren anser jag att det är rätt boll att springa på. Den bollen kommer att ge oss i Karlshamn en positiv utveckling i näringslivet, det är jag övertygad om.
Sen är det också så att i varje samhälle finns det människor som driver fram utvecklingen, det finns folk som ser vad som händer och hänger på. Sen finns det alltid en grupp människor som står kvar på perrongen och frågar ”Har tåget gått?”.
Vi får inte vara rädda att släppa iväg nytänkarna, entreprenörerna och genierna. Det är dom som ofta kommer till de ledande positionerna i näringsliv och samhälle. Vissa av dom startar företag som växer och blir stora arbetsgivare. Arbetsgivare där du och jag kan jobba, trivas och få lön för mödan.